woensdag 22 november 2017

Herfst in het Bodetal, Sagenland Harz National ParkDe eerste week van november stond een weekendje fotograferen gepland met twee fotomaatjes Jan Dolfing en Bert Faber . De missie was herfstfotografie in de Harz en normaal gesproken is eind oktober en begin november daar de beste tijd voor i.v.m. de herfstkleuren die dan in de regel op het hoogtepunt zijn. Ik had een hotel geregeld in Thale, zodat we een goede uitvalsbasis hadden om de fotolocaties in het Bodetal te kunnen bezoeken. Zo hadden we o.a. de Teufelsmauer, De Bode, Hexentanzplatz en Rosstrappe op ons lijstje staan. Ook hadden we een dagje bergbeek de Ilse in het Ilsetal ingepland. Vrijdagavond werd er afgereisd  en na een autoritje van goed 4 uur waren we ter plaatse. Het hotel was inmiddels al gesloten, maar onze kamersleutel lag op de afgesproken plaats, onder de lantaarn. Spullen pakken en slapen, want zaterdag vroeg op voor een zonsopgang bij de Teufelsmauer, onze eerste fotolocatie. Vanaf de parkeerplaats was het nog een redelijk pittige klim naar boven. Maar onze inspanningen werden beloond met een zeer fraaie zonsopkomst, waar de lucht mooie pastelkleurige tinten kreeg. Prachtig hoe deze zandsteenformaties aan de rand van de Harz zich tegen de gekleurde lucht afsteken. Na deze zeer geslaagde ochtendsessie weer terug naar het hotel voor een ontbijt. Het was inmiddels geheel bewolkt geworden, dus werd verder de dag gevuld met fotolocaties in de buurt van Thale. Een van die locaties was de Bode, een smalle rivier/beek die door het Bodetal stroomt. Het Bodetal was nu prachtig gekleurd en de fraaie gele en oranje herfsttinten reflecteerden in de Bode. Hier hebben we ons dus flink uitgeleefd met  lange sluitertijden  etc om het water in beeld te brengen. Vanaf de Hexentanzplatz en Rosstrappe had je een prachtig uitzicht op het Bodetal, waar onderin het dal de Bode stroomt tussen de steil oprijzende wanden.
De volgende dag, zondag zou er regen voorspelt worden later in de middag. Die dag zijn we afgereisd naar het Ilsetal bij Ilsenburg waar de beek de Ilse stroomt. Dit lag een kleine 30km van Thale af. Vanaf de parkeerplaats zijn we stroomopwaarts langs de Ilse op gelopen. Ook hier waren de herfstkleuren prachtig en zat het blad nog rijkelijk aan de bomen. Deze beek is zeer fotogeniek en ik heb me dan ook flink kunnen uitleven met het maken van beeld en diverse composities. Geleidelijk begon het iets te motregenen wat de kleuren alleen maar ten goede komt. Polarisatiefilter zat dus standaard op de lens geschroefd. Door de motregen die later overging in 'gewone' regen werd een lokale bosbewoner actief en zo hadden wij weer een mooi fotomotief. Deze bosbewoner, de vuursalamander heeft hier langs de Ilse zijn habitat. Door diverse waarschuwingsborden langs de wandelpaden wordt je er hier op gewezen dat je hier met een zeldzaam dier te maken hebt die je dus ook met respect moet benaderen of beter moet ontwijken. In Nederland zijn ze praktisch uitgestorven door een schimmel, maar hier in het Ilsetal hebben wij er toch zo'n 14 stuks mogen waarnemen. Prachtige dieren ook om te fotograferen, vooral nu met die herfstkleuren. Ook waren ze vaak een ideaal model, omdat ze vaak even stil gingen zitten  zodat je de tijd kreeg om een opname te maken onder de inmiddels lastige omstandigheden van regen en donkere omgeving. Een lichtsterke lens en camera met hoge iso waarden waren hier wel nodig. Toen het te koud en te nat werd zijn we maar weer teruggereden naar het hotel voor een lekkere warme douche en schnitzel met bratkartoffeln!
De volgende morgen, maandag,  werd voordat we weer afreisden naar huis nog een keer de Teufelsmauer bezocht. De zonsopgang viel een beetje tegen en kon lang niet tippen aan die van zaterdagmorgen. We hebben ons toen maar toegelegd op detailopnames en intieme landschapsopnames van deze fotogenieke zandformaties. Met volle geheugenkaarten en tevreden gezichten zijn we weer naar huis teruggereden en konden zo terug kijken op een geslaagd weekendje fotograferen in de Harz. Nogmaals dank Jan en Bert voor dit leuke weekend!

*meer foto's op mijn website.

                                                            Teufelsmauer bij zonsopgang
                                           
                                              De Bode in het Bodetal
 


                                            Bodetal vanaf de Hexentanzplatz


                                                Dreigende luchten boven het Bodetal


                                             De Ilse stroomt door het Ilsetal

                                  Vuursalamander
           
                                              Ilsetal

Geen opmerkingen:

Een reactie posten