vrijdag 7 januari 2011

Overleven in de winter

Allereerst wens ik jullie nog een gezond en goed 2011 toe.
Ook deze winter is ons tot nu toe niet ontgaan. Weer een dik pak sneeuw en lage temperaturen. Met zulke omstandigheden lonkt het natuurlijk om er op uit te trekken en hiervan foto's te maken. Ook deze winter ben ik weer naar Feldberg in Duitsland geweest om daar opnames te maken van buizerds,raven en hopelijk de zeearend in winterse omstandigheden. Samen met fotomaatje Ronald Mengerink hebben we een drietal dagen in de schuilhut gezeten. Een dag kregen we gratis van Fred, omdat we voor hem een aantal hanen meebrachten uit Nederland. Zo hadden we onderweg een leuk gezelschap! De reis naar Feldberg toe ging niet zo vlot als anders vanwege de winterse omstandigheden. Nu reden we er 9 uur over, waar we normaal zo'n 6 uurtjes onderweg zijn. Maar uiteindelijk goed en wel aangekomen en dat is het belangrijkste.
Fred was zeer blij met zijn nieuwe aanwinst en had ook goede verwachtingen dat we een aantal mooie dagen tegemoed gingen. De volgende dag bracht hij ons zoals gewoonlijk voor zonsopgang naar de schuilhut. Eenmaal alles geinstalleerd kon het wachten beginnen. Fred had wel voor een gaskachel gezorgt om het lange zitten wat aangenamer te maken. Al spoedig hoor je de eerste raven, wat altijd een mooi moment is. Niet lang daarna komen er bonte kraaien en eksters bij, die weer werden afgelost door een 6 tal buizerds! Dit levert natuurlijk mooie situaties op, want iedereen wil een stukje van het uitgelegde kadaver. En onder deze winterse omstandigheden voedsel zoeken is niet makkelijk, dus als het zich zo makkelijk aandiend...
Het was vaak knokken geblazen en de buizerds moesten het vaak ontgelden. Om de haverklap zat er een ekster of raaf aan zijn verenpak te trekken om hem bij het kadaver weg te treiteren. Het ging zelfs zo ver dat een buizerd door twee raven werd aangevallen en aan beide vleugels stond een raaf te trekken, waarna de buizerd op zijn rug lag met de poten omhoog! Helaas heb ik juist van dit moment geen opname want de buffer van de camera was op dat moment vol @#*@! Het fotograferen viel ook niet mee tijdens de hevige sneeuwval. De AF had het moeilijk en veel opnames konden dan ook zo de prullebak in omdat ze niet scherp waren.
Hier bij een aantal opnames van dit geslaagde weekend. Oh ja, de zeearenden werkten dit keer niet echt mee. We hebben ze wel gezien, maar niet echt goed kunnen fotograferen op een vluchtopname na. Tegenover de schuilhut staat een grote boom die als uitvalsbasis funktioneert voor de vogels. Hier zitten raven, bonte kraaien, eksters, buizerds en zelfs de zeearend gebroedelijk bij elkaar. Er zaten zelfs 3 zeearenden tegelijk in die boom voor een halve dag, maar helaas kwamen ze niet naar de grond om zich te goed te doen aan het kadaver.... Tja, zulke dingen kun je niet sturen en het blijven tenslotte wilde dieren.
Al met al was het weer een prachtige belevenis in dit mooie gebied en konden we toch tevreden weer naar huis rijden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten