woensdag 25 mei 2011

Langs weide en akkers

De lente is nu echt goed op gang. De eerste jonge vogels worden nu al weer druk gevoedt door de ouders. Afgelopen week een morgen met de auto op pad geweest in het buitengebied om wat vogels proberen voor de lens te krijgen. De auto is een ideale mobiele schuilhut, omdat vogels en dieren het niet zien als gevaar. Zo kun je dus rustig vanuit de auto desnoods met een bakkie koffie, vogels en dieren observeren en fotograferen. Met enig geduld kun je dan best leuke foto's maken. Wel is het steeds moeilijker om geschikte lokaties te vinden waar zich vele soorten vogels ophouden en waar je natuurlijk ook nog redelijk bij kunt komen. Veel akkers zin al weer ingezaaid met mais en veel weilanden zijn alweer gemaait. Dit is dus funest voor vele soorten die meer aan een verwilderd/gevarieerd weidegebied hebben met houtwallen en ongemaaide graslanden. Hier kunnen de vogels nesten en beschutting zoeken. Zo kwam ik dus deze mooie geelgorsman tegen op een paaltje die het hoogste lied zong.


Een stukje verder zat deze roodborsttapuit ook op een weidepaaltje. Vanaf dit paaltje vloog hij iedere keer op om zo wat vliegjes te verschalken.
In de verte hoorde ik af en toe een fazanthaan baltsen. Dus de auto iets verder gereden en ja hoor daar zat hij. Op een groot stuk kale akker langs de bosrand kwam deze fazant steeds een stukje dichterbij gelopen. Af en toe stopte hij om zich uit te strekken en te roepen. Prachtig om te zien zo'n fazantenbalts
Alle opnames gemaakt met Canon 7D en 500mmF4 icm 1.4x converter vanaf rijstzak.

3 opmerkingen:

 1. Zit te genieten van een schitterend weblog.
  Voor het eerst vanochtend een vogelexursie gemaakt.
  Veel gezien en geleerd dus ben helemaal om.:-)
  Heb ook de geelgorsman voor het eerst in mijn leven gezien in de gasterense duinen (drente)
  Cool!
  Kom hier nu vaker op bezoek.
  Fijne avond nog
  :) Aly

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Ronald,
  Prachtige foto's zeg!! Vooral die twee van dat roodborsttapuitje vind ik echt geweldig. Echt heel mooi gedaan met ook een zeer fraaie achtergrond. Die fazant is overigens ook grappig zo fladderend.

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen