maandag 10 oktober 2011

African bush moods


Voordat ik naar het Krugerpark afreisde dit jaar had ik al bepaalde beelden in mijn hoofd die ik graag wilde maken. Dit keer wilde ik vooral ook met sfeeropnames thuis komen. Dus grote kuddes buffels,olifanten etc. tijdens tegenlicht of een ondergaande zon...Had thuis al vele weblogs en websites afgestruind om inspiratie op te doen. Nou denk ook vaak iedereen dat het 'prijsschieten' is tijdens safari's in Afrika. In de praktijk is het vaak een heel ander verhaal. De meeste opnames zijn dan gemaakt in Botswana of de savannes in Tanzania en Kenia, en uit eigen ervaring weet ik dat dat ook erg fraai is. Maar nu ging ik weer naar Zuid Afrika en zelfs voor de 3e keer. Maar het Kruger NP is anders dan de savannes. Het is veel dichter begroeid met bomen en struiken, dus veel lastiger om dieren te spotten en vrij te krijgen voor je lens. Wel is het er voorjaar in het Kruger NP, dus de meeste bomen hebben nog geen blad. Dat de zon altijd schijnt in Afrika is ook geen garantie. Ook kan het daar bewolkt zijn zoals ik zelf ook ondervond. En zonlicht heb je wel nodig voor die mooie sfeerbeelden. En natuurlijk heb je ook dieren nodig als onderwerp en ook al kom je regelmatig dieren tegen, het moet wel natuurlijk op de goede plaats zijn en het juiste tijdstip. Je merkt het al, het is niet vanzelfsprekend dat je zo maar 'even' met die sfeerbeelden thuis komt. Vaak had ik een fraaie zonsondergang, maar dan was er geen dier te bekennen of stonden in een dichte begroeiing.Of je had dan een mooie groep olifanten voor je lens, maar dan was het weer bewolkt. Ook heb je maar weinig tijd om die opnames te maken. De zon gaat iets voor 6 uur op en gaat weer om 17.15 uur onder. En de poorten van de restkamps zijn open van 6 tot 6, dus heb je weinig tijd om je onderwerp te vinden en de zonsop-ondergang gaat erg snel. Het licht wordt 's morgens al erg snel te hard. Ook het technische verhaal om tegenlichtopnames te maken vond ik moeilijk. Vaak had je last van lensflare en krijg je van die hinderlijke vlekken in je beeld. Het was niet altijd mogelijk om je auto te verplaatsen om dit tegen te gaan. Kortom het is een hele uitdaging om geslaagde sfeeropnames te maken in het Kruger NP. Maar als alles wel samenvalt en een keer meezit is het wel genieten geblazen. Uiteindelijk heb ik toch een aantal opnames kunnen maken waar ik tevreden me ben en hoop hier iets van die sfeer met jullie te kunnen delen.


giraffe

giraffes bij Olifants

impala

kaapse buffels bij Mopani

olifant bij Satara


afrikaanse visarend bij Lower sabie

groene meerkat

5 opmerkingen:

 1. sfeer beelden heb je zeker gemaakt, wat zijn ze prachtig geworden.

  Groetjes Von

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Ronald,

  Een hele uitdaging zo'n omgeving maar wel een prettige uitdaging. Vind met name de impala en de visarend erg fraai!

  Groeten,
  Robert

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De visarend spreekt ook mij heel erg aan. En dat zeg ik niet ten nadele van de andere foto's die ook heel sfeervol zijn geworden. Dergelijke foto's zeggen me veel meer dan de standaard safari foto's.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bedankt voor jullie reacties

  groeten,

  Ronald

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een mooie tegenlicht, silhouetten opnames zeg. Vooral je eerste van de Giraffe, en de laatste van de groene Meerkat. Dat zijn mijn favorieten. gelukkig maar dat het allemaal niet zo makkelijk is als dat het soms lijkt. Dat maakt het des te spannender als de opname en alles er omheen wel klopt.

  Gr,

  Remco

  BeantwoordenVerwijderen