maandag 26 maart 2012

Heikikkers en adders

Hier weer een update van mijn kant. De lente is weer begonnen en dat laat de natuur weten ook! Het huidige mooie weer met de aangename temperaturen verlijdt je om naar buiten te gaan om er op uit te trekken. Dat heb ik ook gedaan. Afgelopen week ben ik het plaatselijke veengebied ingetrokken om daar oa de heikikkers en adders op te zoeken, die nu weer uit hun winterslaap zijn ontwaakt. Vooral de adders komen nu met dat zonnetje uit hun winterverblijven om zich lekker op te warmen. soms liggen er wel 5 exemplaren bij elkaar! Het is een hele uitdaging om een goede opname van een adder te maken. Meestal liggen ze verscholen tussen het gras,takken en bladeren. Maar soms heb je geluk en ligt er eentje redelijk vrij van die storende takjes etc. Maar dan zijn ze ook nog vaak moeilijk te benaderen en je wilt deze dieren ook niet verstoren, want ze zijn al gauw gestrest als je ze verstoord. Ze zijn gevoelig voor warmte en trillingen, waar ze dan ook op reageren. Op een ochtend kon ik met eenig geduld er eentje redelijk dicht benaderen en er een paar opnames van maken met mijn 90mm macro lens. Wel indrukwekkend om op een centimeter of 30 van zo'n dier af te liggen!Ook de heikikkers zijn weer ontwaakt uit hun winterslaap en trekken ze weer naar hun voortplantingswateren. En nu als de paartijd is aangebroken kleuren de mannetjes mooi blauw. Dit duurt maar een paar dagen, dus is het een kwestie van timing en regelmatig de diertjes opzoeken om te kijken of ze al verkleuren. Mede door de lekkere warme lente zon was het afgelopen week dus zover en waren enkele mannetjes al mooi blauw van kleur. Heb wat opnames kunnen maken van deze leuke dieren. Plat op mijn buik lag ik aan de waterkant. Na de fotosessie was ik dan ook behoorlijk doorweekt en smerig, maar leverde wel oa de onderstaande opnames op. Zal ook deze week mijn website voorzien van de laatste foto's. De heikikkers heb ik gefotografeerd met mijn 70-200mm en 100-400mm lens

6 opmerkingen:

 1. Hoi Ronald,

  Lekkere serie. Veengebieden genoeg hier en volgens mij hoor ik de heikikkers wel maar ik krijg ze momenteel niet in het vizier. Jij wel dus en je hebt ze fraai vastgelegd, evenals de adders!

  Groeten, Robert

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een schitterende serie. Een adder heb ik nog nooit ontmoet terwijl jij lekker ontspannen (?) op 30 cm foto's ligt te maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Schitterende adders! Ons niet gelukt op het Balloƫrveld. Maar je Heikikkers mogen er ook zijn, mooier dan mijn beelden van afgelopen vrijdag.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bijzonder mooie beelden van deze Reptiel en Amfibieƫn. Zo gaaf dat zo'n slang gewoon hier in Nederland leeft in de vrij natuur. Gelukkig moet je er goed naar zoeken want anders zouden ze teveel verstoord worden. Ook de blauwe Heikikker is een prachtig natuurverschijnsel wat je erg mooi in beeld hebt gebracht.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een prachtige foto's van de heikikkers en de adders. Wat geweldig lijkt me dat om van zo vlak bij foto's van de adders te maken, heikikkers heb ik hier ook gezien, maar waren bijna niet te foto graferen tussen het het reit e.d.

  Gr Cees

  BeantwoordenVerwijderen