zondag 10 juni 2012

Beleef de lente!

De lente is natuurlijk de periode dat vogels gaan zorgen voor het nageslacht en dat heb ik de laatste tijd ook mooi mogen meebeleven. Zelfs in mijn eigen achtertuin kon ik mooi dagelijks een familie pimpelmees volgen die een opgehangen nestkastje gekozen had als kraamkamer. Na 5 jaar was dit de eerste keer dat er in dit kastje een nestje werd gebouwd. Leuk om te zien dat de ouders af en aan vliegen met voedsel voor de kroost. Dat het veel energie kostte voor de ouders zag je wel aan hun verenkleed, ze zagen er niet uit! Gelukkig konden we het uitvliegen ook 'live' meemaken. Op een mooie warme avond, het zonnetje stond mooi op het kastje, vlogen de jongen uit. We hebben niet alle meesjes kunnen zien en volgen, maar heb zeker 5 pimpelmezen zien uitvliegen. Geweldig als die kleine kopjes door het gaatje kijken naar buiten! Uiteindelijk toch een paar leuke opnames kunnen maken van dit tafereel.


Tijdens een van de vele tochtjes op mijn mountainbike hoorde ik opeens het geluid van jonge roepende spechten vlakbij de bosrand. Na even zoeken had ik het nest gevonden. In een berk was op zo'n 3 meter hoogte een mooi gat te zien waar op een gegeven moment een grote bonte specht uit kwam met afval. Aangezien het langs een verharde weg lag en het op een gunstige hoogte zat, besloot ik de volgende morgen maar eens te gaan kijken vanuit de auto. Vanuit de auto had ik een goed uitzicht op de boomholte. Zowel het vrouwtje als het mannetje grote bonte specht vlogen af en aan met snacks voor de jongen. Van alles werd er aangesleept, van spinnetjes,kevers,mieren tot een meikever. Erg leuk om te zien en natuurlijk heb ik een aantal opnames kunnen maken vanaf de rijstzak die ik op het portierraam had liggen. Alleen 's morgens stond het licht gunstig t.o.v. de nestingang, maar aangezien het licht bewolkt was kon ik iets langer door fotograferen. Heb een aantal keren een morgen gepost. Afgelopen week kwam er zelfs af en toe een koppie van een jonge specht naar buiten, wat weer leuke foto's opleverde. Nu was ook goed de voedseloverdracht te zien. Hieronder een aantal opnames van deze leuke natuurbeleving!

Een leuke verrassing voor mij was dat een van de opnames van de spechtenserie afgelopen zaterdag op de voorpagina stond van Stad&Land van dagblad De Tubantia.
(meer opnames op mijn website)

6 opmerkingen:

 1. Hoi Ronald,

  Wij hadden ook een nestkastje met pimpels in de tuin maar behalve het aan- en afvliegen van de ouders nooit een koppie gezien; plotseling waren ze weg.

  Prachtig om bij zo'n spechtennest te posten. En vanuit de auto is wel zo handig denk ik. Fraaie beelden. Sommigen zijn sterk tegen op nestfotografie maar ik vind persoonlijk dat als je ze absoluut niet stoort het wel moet kunnen.

  Gr. Robert

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bedankt voor je reactie Robert. Vanuit de auto was inderdaad geen probleem. Toen er een wandelaar met hond aankwam, vlogen ze wel weg! En inderdaad zul je mij dus ook niet bij 'gewone' nesten zien. Maar vaak broedden vogels ook in de omgeving van mensen, kijk maar eens naar bv de ooievaars.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat heerlijk om die jonge pimpelmeesjes gewoon vanuit je tuin te kunnen bekijken. Het uitvliegen is natuurlijk zo gebeurd, maar je hebt vast ook genoten van de ouders die af en aan vlogen met rupsjes en ander voedsel, nu moeten de kleintjes het zelf doen.
  De spechtenfoto's zijn prachtig, mooi moment, dat het jong het koppie naar buiten steekt.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo Ronald,

  Bijzonder fraaie beelden van de Pimpels...die er inderdaad niet uitzien (ouders). Ook de Spechten heb je mooi kunnen platen en op het juiste moment afgedrukt. Blijft altijd bijzonder leuk als je die jonge koppies uit het hol zien kruipen.


  Gr,

  Remco

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bedankt voor het kijken en jullie leuke reacties!

  Ronald

  BeantwoordenVerwijderen