maandag 15 oktober 2012

Bronst 2012

Zoals elk jaar is het zo rond eind september tot begin oktober de bronsttijd ofwel paartijd van de edelherten. Het hart van menig natuurliefhebber en natuurfotograaf begint dan sneller te kloppen, want het is een prachtig schouwspel om mee te maken. De mannetjes (geweidragers) zoeken dan een roedel hindes op om te kunnen paren. Luid burlend houden ze concurrenten op de hoogte van hun aanwezigheid en hun motieven. Hoe sterker en gezonder het mannetje, hoe vaker hij zal burlen. De sterksten claimen een zo groot mogelijk roedel hindes (vrouwelijke dieren). Dit is spectaculair om te zien. Soms kun je getuige zijn van gevechten tussen twee geweidragers, waar het dan ook niet zachtzinnig aan toe gaat. In Nederland kun je het schouwspel waarnemen op de Veluwe en op de Oostvaardersplassen, waar deze dieren voorkomen. Tijdens mijn vakantie hadden we voor een week een huisje gehuurd bij Eerbeek, dat mooi vlakbij de Veluwezoom ligt. Zo had ik mooi een uitvalsbasis om wat van de bronst mee te maken. Er komen altijd veel mensen op af, wat het fotograferen er niet makkelijker op maakt. Vooral langs de wildbaanweg op het Nationaal Park De Hoge Veluwe is het massatoerisme. Daar sta je statief aan statief en iedereen komt met dezelfde opnames thuis. Daar had ik geen zin meer in en ben het dus maar op de Veluwezoom gaan proberen. Voor zonsopgang en na zonsondergang mag je de gebieden niet betreden, wat het fotograferen lastig maakt. Je hebt dus weinig tijd om een geschikte plek te vinden. Maar goed, heb dus een aantal ochtenden gezeten en toch aardige opnames kunnen maken. Helaas was er geen grondmist, wat altijd sfeerverhogend werkt. Wel gaaf om zo in het veld tussen deze dieren te zitten en zo dit schouwspel mee te maken.
Ook heb ik nog een keer op een mooie najaarsavond de observatiepost op de Elsberg bezocht. Ook hier zijn aardig wat toeschouwers, maar heb wel een paar mooie opnames kunnen maken van edelherten in het landschap. En doordat de zon al laag stond kreeg je mooie structuren in het landschap te zien.

                                         uitzicht vanaf de ElsbergEn natuurlijk is het bij onze oosterburen ook bronsttijd en heb ook daar een aantal keren het gebied bezocht. Gelukkig was het hier rustiger voor wat betreft toeschouwers etc. Wel leven de herten hier in het bos en zijn dus moeilijker te vinden. Met geduld en een beetje geluk zijn er wel mooie opnames te maken. Een geweidrager kwam zelfs even de weide oplopen om daar te rusten van zijn inspanningen. Af en toe burlde hij even, maar hij zag er wel erg afgepeigerd uit. Van deze gelegenheid kon ik mooi gebruik maken om wat close-up opnames te maken. Het duurde niet lang of zijn concurent kwam uit de dekking en jaagde dit hert weer terug het bos in. In ieder geval heb ik weer genoten van dit prachtige natuurspectakel en ben weer wat beelden rijker.9 opmerkingen:

 1. Je hartje gaat niet alleen sneller kloppen van het burlen, ook van deze mooie foto's. Zo vrij in hun omgeving, geen boom die echt in de weg staat. Super om te zien.

  Groetjes Von

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zeer mooie foto's. Heb ervan genoten
  Groetjes Ria

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Imposant! Leuk om te lezen en inspirerend om ook eens te gaan doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooie platen Ronald. Die van de elsberg is zeker fraai met dat licht.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bedankt mensen voor jullie reacties!

  grt,

  Ronald

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Beautiful photographs, I like to admire such views. I am greeting

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een prachtige foto's! Ik zou graag weten welk statief (en statiefkop) en welke lens u precies gebruikt voor het maken van zulke shots?
  Misschien is het een leuk idee om eens een post te maken waarin u een klein overzichtje maakt welke spullen u gebruikt en wat handige tips geeft? Het is maar een idee natuurlijk!

  Ga vooral zo door!

  Met vriendelijke groet,
  Rick

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Bedankt voor je reactie Rick!
  Ik maak gebruik van een Canon 500mm F4 die ondersteund wordt door een Redged RWC3 schommelkop met Gitzo1348 statief. Zie mijn website voor overige info en foto's .

  www.pbase.com/ronaldkamphuis

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hallo heer Kamphuis.

  Bij deze wil ik u zeggen dat ik vol bewondering uw foto`s heb zitten bekijken in een woord schitterend. ik zelf ben ook een natuur fanaat en ben ook regelmatig op de HV en andere gebieden te vinden. U geeft aan dat u ook wel eens in deHarz bent geweest, ik zelf en mijn kids en vrouw gaan ook ieder jaar daar naar toe, helaas niet tijdens de bronst. Zou ik u mogen vragen in welk gebied van de Harz u deze foto`s heeft gemaakt. Ik weet dat het een vraag is die je als fotograaf niet graag vrij geeft, maar ik vraag u dit omdat ik vanwegen mijn gezondheid helaas niet meer in staat ben om de Harz lopend te verkennen om de herten te kunnen bewonderen. Mocht u de mening hebben deze informatie niet te delen, dan heb ik daar het volste begrip voor. Ongeacht uw reactie zal ik van achter mijn laptop uw fotoreportage´s die u op uw site zet blijven bewonderen. Vriendelijke groet een mede natuur liefhebber. W Beijersbergen van Henegouwen

  BeantwoordenVerwijderen