dinsdag 4 december 2012

Weekendje TexelHet weekend van 9-11 t/m 12-11 hebben we met de VWG-Losser weer Texel bezocht. Elk jaar maken we met een aantal leden een uitstapje naar een locatie waar je goed vogels kunt waarnemen. Texel is een uitgelezen plek daarvoor, vooral in de vogeltrektijd. Voor onze komst waren er al een aantal leuke soorten waargenomen zoals: steppe klapekster, rosse franjepoot en zwarte ooievaar. Ook de weersvoorspellingen waren gunstig, wat ook niet onbelangrijk is. Kortom het beloofde weer een leuk weekend te worden. De meeste leden van de vogelwerkgroep besteden zo'n weekend met het zien en spotten van zo veel mogelijk soorten vogels. Natuurlijk is het fraai om bijzondere soorten te zien, maar persoonlijk ga ik voor het fotograferen van de vogels en ook voor landschappen etc. Ook voor de 'gewone' vogelsoorten haal ik mijn camera uit de tas, het gaat mij er gewoon om om mooie beelden te maken. Natuurlijk is een bijzonder soort als de rosse franjepoot dan een buitenkansje!  Op het eiland aangekomen hebben we gelijk maar de steppe klapekster proberen op te sporen. Na een uurtje zoeken hadden we hem gevonden en we waren niet alleen.. Er waren meerdere vogelaars ter plekke en dat maakte het ook lastig om er een goede opname van te maken, vooral om dat er enkele gasten achter de vogel gingen 'aanjagen'. Dit werkt natuurlijk niet, en heb zelf gewacht bij een struikje die hij een aantal keren bezocht als observatiepost. Helaas kwam hij tijdens ons bezoek er niet meer op terug en moest ik het doen met een opname van grote afstand waar hij op een weidepaaltje zat. Een herkansing zat er de volgende dag niet meer in , want hij bleek later vertrokken te zijn...  Wel had ik meer geluk met de rosse franjepoot. Deze mooie soort die uit de arctische gebieden komt is totaal niet schuw omdat hij geen mensen kent en tegenkomt, is dan ook goed te benaderen en te fotograferen. Plat op mijn buik liggend om zo een goede rustige achtergrond te krijgen,  kon ik er een mooie serie opnames van maken. Heb deze fraaie soort elke dag even bezocht, want het weer was erg afwisselend. De laatste opnames waar het water rimpelloos is en met een zonnetje vind ik meer dan geslaagd! De details van deze vogel komen dan mooi tot uitdrukking.

                                          Rosse franjepoot


Ook kon ik nog mooi een torenvalk tijdens het bidden langs een dijk erg mooi vastleggen. Vooral de achtergrond, een bakstenen muurtje van een trafohuisje, werkte hier mee. Natuurlijk heb ik het strand ook bezocht om hier de gebruikelijke kustvogels te fotograferen. Alleen de drieteenstrandloper werkte na veel geduld even goed mee. Deze erg actieve vogels zitten geen moment stil. Ze zijn continu in beweging en op zoek naar voedsel. Alleen staan ze soms even stil tijdens het lopen langs de waterlijn en dat is het moment dat je ze kunt vastleggen. Ook hier was het weer plat op de buik voor een fraai standpunt en achtergrond. Het levert je wel een nat en smerig pak op....

                                          biddende torenvalk

                                          Drieteenstrandloper


Zondagochtend heb ik de Slufter bezocht om daar het kwelderlandschap te fotograferen tijdens zonsopgang. Dit is een erg fraai gebied waar ook leuke vogels te spotten zijn als de strandleeuwerik. Zondag was er goed weer voorspeld en heb dus vroeg de wekker gezet om op ruim op tijd in het gebied te zijn. Het blijft altijd lastig om een mooie compositie te vinden, vooral als je niet erg bekend bent in het gebied. Ik had natuurlijk niet erg veel tijd om mij hier op voor te bereiden, dus heb ik het beste er maar van gemaakt. Heb later ook nog even gezocht naar de strandleeuwerik en sneeuwgors, maar kon ze helaas niet vinden. Later in de middag kreeg ik via een mede lid nog een telefoontje dat er pestvogels waren waargenomen in Den Burg. Natuurlijk ook even gekeken want zo'n buitenkansje laat ik niet schieten. Er zat een groepje in een gelderse roos in een woonwijk. De zon was inmiddels al onder, maar heb toch nog enkele mooie opnames kunnen maken van deze prachtige wintergast uit het hoge noorden! Dit was een mooie afsluiter van weer een geslaagt jaarlijks uitstapje met de vogelwerkgroep Losser.
Hieronder wat opnames gemaakt tijdens dit weekend. Voor meer opnames, zie mijn website.

                                          De Slufter


                                          Pestvogels


6 opmerkingen:

 1. Slufter ziet er mooi uit met die wolkenpartijen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Ronald,

  Heerlijk zo'n dagje Texel. Je hebt behoorlijk wat gezien. Naast de fraaie vogelfoto's vind ik ook met name je eerste landschapsfoto een hele fraaie!

  Groeten, Robert

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Aan de foto's te zien heb je een geweldige tijd op texel gehad. Zowel landschap als vogels zijn erg de moeite waard om te bekijken. Het eerste landschap is mijn favoriet door de contrasterende kleuren en het lijnenspel dat met de grote wolk wordt doorgezet.

  gr

  jowan

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo Ronald,

  Die biddende TV staat er prachtig op. Ook je landschap opnames zijn erg mooi, mede door de wolkendek. Ja Pestvogels zien is al erg gaaf, als je er dan ook nog mooie foto's van kan maken dan is het helemaal top.


  Gr,

  Remco

  BeantwoordenVerwijderen