donderdag 28 maart 2013

Flamingo's in het Veluwemeer



Al een geruime tijd bevindt zich in het Veluwemeer nabij Elburg, een groep flamingo's van ongeveer 25 tot 30  exemplaren. Bijna jaarlijks aan het einde van de winter bezoeken de flamingo's het Veluwemeer om daarna door te trekken naar hun broedgebied het Zwillbrocker Venn, vlak over de grens in Duitsland bij Eibergen. De groep is ontstaan uit ontsnapte exemplaren en enkele exemplaren uit de Zuid Europese landen. Meestal zijn dit afgedwaalde vogels uit hun kolonie. De meeste flamingo's zijn dan ook geringt, maar er zitten ook ongeringde flamingo's tussen. De groep bestaat uit verschillende soorten, o.a. Chileense flamingo en Caribische flamingo. Bij flamingo's denk je al gauw aan Cariben,strand en zon. Nou dat was gisteren wel anders toen ik de flamingo's bezocht om er wat beelden van te maken. Het vroeg de wekker gezet om met zonsopgang op plaats van bestemming te zijn voor het mooiste licht. Elburg is toch nog zo'n anderhalf uur rijden dus om half zes weggereden van huis. Eenmaal aangekomen lagen er al twee collega fotografen op het strand. Ben er ook bij gaan liggen met het statief in de laagste positie om zo laag mogelijk standpunt te hebben omdat dan de achtergrond mooi wordt. Een prachtig gezicht om die mooie roze vogels in het blauwe water te zien staan bij in het vroege ochtendlicht. Maar het was koud, erg koud! Had mezelf wel goed aangekleed maar de snijdende oostenwind joeg over het strand! Niet de beste plek voor je kostbare fotoapparatuur door het fijne zand! Bij sommige flamingo's zaten ijsklonten aan hun poten en veren.  Na een dik uur fotograferen had ik het wel gezien. Had inmiddels zo'n 16Gb aan beeldmateriaal en was toe aan een warme kop koffie en ook niet onbelangrijk, weer aan het werk... Het vroege opstaan was wel de moeite waard geweest en hier laat ik jullie een aantal beelden zien die ik die ochtend geschoten heb.
Alle opnames met gemaakt met Canon 7D icm 500mm F4 en enkele met 1.4X II converter vanaf statief.









7 opmerkingen:

  1. 't Was dan wel koud, maar ik vind dit toch erg mooie opnamen, hoor. Heel bijzonder, die Flamingo's. Groetjes, Joke

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Je hebt een mooi blog Ronald! Ik zet je in mijn lijst en ik ga je volgen!

    Groeten John

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Bedankt voor jullie reacties!
    @John: Dankje, leuk dat je me gaat volgen.

    grt,

    Ronald

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hey this is kind of of off topic but I was wanting to know if blogs use
    WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML.
    I'm starting a blog soon but have no coding know-how so I wanted to get advice from someone with experience. Any help would be enormously appreciated!

    Stop by my blog post :: http://faisalabadchat.info/TrentShan

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat een prachtige serie! Heel grappig detail is het ijs aan de poten, daardoor zijn we toch weer in nederland ipv caribbean. Het was koud zo te lezen, maar wat een mooi resultaat! Groeten, Ingrid.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Prachtige foto's. Vooral de flamingo's met ijsklompjes aan de poten. Flamingo's blijken er heel goed tegen te kunnen dat ze af en toe met de poten "invriezen". Dat is ook bekend van het Andesgebergte waar de Chileense Flamingo's vandaan komen. Het dragen van ringen binnen deze groep flamingo's wijst niet op het ontsnappen uit gevangenschap, maar op het feit dat ze in de broedkolonie van vrijlevende flamingo's in het Zwillbrocker Venn geboren en geringd werden. Lees alles over de vrijlevende flamingo's op www.flamingosinnederland.info

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Dag Ronald,

    Via Facebook heb ik je een bericht gestuurd, het kan zijn dat deze in je 'overige' mailbox terecht is gekomen. Zou je met mij contact op willen nemen? Dank!

    Groet, Rosa Pulles

    BeantwoordenVerwijderen