maandag 21 december 2015

Weekendje Texel

Vorige maand weer het jaarlijkse weekendje Texel beleefd met de VWG Losser. Lekker uitwaaien, vogels kijken en misschien ook fotograferen. En natuurlijk leent Texel zich ook voor het fotograferen van fraaie landschappen. Op de weg naar Texel, via de afsluitdijk even langs Stavoren gereden, om de daar aanwezige zeldzame bruine boszanger te spotten. Tjonge wat een beweeglijk vogeltje is dat, zit geen moment even stil. Met enig geduld toch nog 2 bruikbare opnames kunnen maken van deze soort. Op Texel aangekomen natuurlijk eerst even een rondje gereden langs de geijkte vogelgebieden langs de Waddenkant van Texel zoals Ottersaat, Minkewaal, Dijkmanshuizen en Utopia.  Zo kon ik mooi biddend een torenvalkje vastleggen die laag boven de dijk aan het jagen was. Onderweg bij Zuid-Eierland nog mooi een groepje toendrarietganzen kunnen vastleggen die zaten te fourageren op een akker. Mijn hoofddoel deze keer was het zien en hopelijk fotograferen van een strandleeuwerik. Tijdens eerdere bezoekjes is het mij steeds niet gelukt en nu nog maar eens een poging wagen. De aanhouder wint, nietwaar! De volgende morgen vroeg op pad naar de Slufter, waar je een goede kans maakt om deze mooie soort te kunnen spotten. Als je niet vroeg gaat maak je weinig kans omdat er dan te veel verstoring is van wandelaars en loslopende honden. Dit keer had ik geluk en vond een groepje strandleeuweriken samen met fraters fourageren bij de duinen. Ze vlogen soms op om na een rondje vliegen weer terug te komen vaak op dezelfde plek. Heel langzaam en voorzichtig naar die plek gekropen en plat op de buik rustig afwachten tot ze weer terug kwamen. Met enig geduld lukte mij het zo om een paar opnames te maken van deze pracht soort. Op de weg terug naar de auto kwamen de eerste wandelaars en dagjesmensen mij al tegemoet.
Daarna richting de Mokbaai gereden om een poging te wagen voor de baardmannetjes die daar gespot waren door enkele leden van de VWG. Had mij lang de rietkraag opgesteld met statief en na twee uurtjes wachten had ik dan toch uiteindelijk een paar baardmannetjes voor de lens. Prachtig!

Omdat het nieuwe maan was tijdens het weekend en er een heldere hemel voorspeld was heb ik maar een poging gewaagt om de melkweg te fotograferen. Deze omstandigheden zijn het best, omdat het dan donkerst is en Texel is ook nog een van de donkerste plekjes van Nederland, waar je weinig lichtvervuiling hebt. Had mij al een beetje voorbereid met enkele handige apps en ben tegen 23:00u richting de Slufter gereden. Inderdaad was met het blote oog heel vaag de melkweg te zien, maar met de huidige techniek leg je deze nu pracht vast op je geheugenkaart. Kon maar enkele opnames maken, want bewolking kwam al snel opzetten. Er stond een erg stevige wind helaas.
Het had 's nachts geregend en dat in combinatie met de huidige temperatuur zorgde voor een prachtige grondmist de volgende ochtend. Genieten was het buiten, al was het maar van korte duur doordat de wind de mist snel deed verdwijnen. Daarna de veerboot gepakt om weer met een voldaan gevoel naar huis te keren.

Hier onder een paar opnames van dit geslaagde weekendje Texel

                                           Bruine boszanger in Stavoren

                                          Toendrarietganzen

                                          biddende torenvalk

                                           Strandleeuwerik bij de Slufter


                                          Baardman bij de Mokbaai

                                           De Melkweg boven de Slufter

                                           Ochtendsferen Texel


1 opmerking:

  1. Wat een prachtige foto's! Wij hebben hebben net een weekendje Texel geboekt.

    Hebben er erg veel zin in.

    BeantwoordenVerwijderen