dinsdag 24 april 2012

Vogelen in Friesland

Afgelopen vrijdag ben ik samen met 2 leden van de VWG-Losser naar Friesland gereden om daar aan een weidevogelexcursie deel te nemen. Bij Greidhoeke (Skrins en Skroks)zijn nog echte plas/dras gebieden waar weidevogels als grutto,kievit,kemphaan en tureluur kunnen broeden. De excursies worden door Natuurmonumenten georganiseerd en je gaat onder begeleiding van een medewerker het gebied in. Dus zeer vroeg de wekker gezet, want we werden om 7:00u verwacht bij het bezoekerscentrum aldaar! Onderweg was het al genieten, vooral tijdens zonsopgang. Prachtig om te zien hoe de eerste zonnestralen door de nevel heen priemen en het fraaie warme licht weerspiegeld in de sloten. Dankzij het feilloos werkende navigatiesysteem kwamen we klokslag 7:00u aan op plaats van bestemming. We werden door de beheerder van Natuurmonumenten ontvangen met koffie en Friese kruidkoek. Na een kort inleidingsgesprek gingen we het veld in waar het natuurlijk om te doen was. Ik had mijn camera natuurlijk ook bij me, maar had me er al op ingesteld dat er niet goede platen geschoten gaan worden als je met een groep het weidegebied inloopt. Alles gaat natuurlijk op de wieken. Wel een prachtige ervaring om door dit gebied te lopen met een kakofonie van vogelgeluiden. Zo was het ooit in heel Nederland, natte weilanden die niet gemaaid werden en natuurlijk veel vogels. Zo konden we al wat legsels zien van grutto's en tureluur. Ook zagen we rammelende hazen door het gebied rennen. Een bezoekje aan de vogelkijkhut werd natuurlijk ook niet overgeslagen. Van hieruit kun je ongestoord goed de aanwezige vogels bekijken met een verrekijker, want voor fotograferen zit je er te ver vanaf en laat staan dat je je lens door de te vaak te kleine openingen krijgt. Wel was er genoeg te zien zoals: wintertaling, goudplevier, kemphaan, visdief, slopeend, scholekster, bergeend, grutto en knobbelzwanen. Helaas geen slechtvalk kunnen ontdekken, die toch wel regelmatig hier rond vliegt volgens de waarnemingen...


Na deze excursie zijn we nog naar Holwerd gereden om daar nog even te gaan kijken naar vogels, we zijn er tenslotte nu in de buurt... daarna reden we terug via de Krim naar huis. Vanaf de pier bij Holwerd was niet echt veel te zien, bergeenden, steenlopers en tureluurs. Daarna maar verder langs de dijk gereden. Hier raakten we onder de indruk van de vele brandganzen die hier te zien waren. Na rustig de weg te vervolgen langs de dijk konden we ook nog een oeverpieper, lepelaar en tureluur noteren. Hier heb ik wel wat foto's kunnen maken die ik jullie hier laat zien.
Tegen twee uur maar weer richting huis gereden om de spits in het verkeer te vermijden. In de buurt van Slagharen hebben we nog even een korte stop gemaakt bij de vloeivelden van de Krim, een mooi natuurgebied van Staatsbosbeheer, waar veel vogelsoorten te zien zijn. Vanachter een vogelkijkscherm heb je een mooi uitzicht op een van de vloeivelden waar oa kuifeend, wintertaling, bergeend en geoorde fuut te waren. In de rietkraag voor het kijkscherm waren 3 blauwborsten aktief en met enig geduld konden we er een aantal leuke opnames van maken, nadat er eindelijk eentje hoog in een rietstengel ging zitten. Dit was een mooie afsluiting van deze geslaagde dag!

2 opmerkingen:

  1. Mooie Blauwborst, Ronald. En die ring van de Lepelaar is goed af te lezen. Leuke serie.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Die laatste blauwborst is een hele sterke! Met de borst naar voren en volop aan het zingen in een steeds zachter wordende achtergrond. TOP!

    BeantwoordenVerwijderen