maandag 18 juli 2011

Het licht achterna

De laatst tijd ben ik regelmatig in de weer met landschapsfotografie, tenminste ik doe een poging. Nadat ik een workshop gevolgd heb bij Bas Meelker kreeg ik de smaak te pakken. Naast de techniek die je onder de knie moet hebben, moet je ook een oog hebben voor het landschap en compositie. Dit vind ik zelf het moeilijkste, vooral dicht bij huis. Op vakantie in het buitenland is het vaak niet moeilijk om mooie locaties te vinden, vooral als er bergen en meren aanwezig zijn. Maar hier in het vlakke Nederland is het lastiger... of niet? Ook dicht bij huis kun je natuurlijk goede opnames maken. Wat ook belangrijk is is dat je er bent, dus voor zonsopgang en zonsondergang, omdat je dan vaak de mooiste lichtomstandigheden hebt. Dus dat betekend dat je er vaak vroeg uit moet om op de geschikte locatie te zijn, vooral in de zomer. Het wordt nog mooier als er ochtendnevel is, waar dan de zonnestralen doorheen priemen. De laatste tijd had je soms mooie luchten tijdens de zonsondergang en als ik dan uit het raam kijk naar buiten wordt ik onrustig en pak ik mijn camerauitrusting. Met statief, draadontspanner en een setje filters ga ik op pad om wat opnames te maken. Dat heb ik geprobeerd in de buurt van Losser. Van te voren had ik een aantal locaties in gedachten waar je redelijk snel kunt zijn. Het liefst heb ik ook wat water waar de lucht mooi in spiegeld. Met een grijs-gradatie filter (Lee 0,6ND)houd ik details in de donkere delen en zorg ik ervoor dat de lucht niet overbelicht wordt. Ook zorgt het voor langere sluitertijden, waardoor je mooie effecten krijgt in voorbijdrijvende wolken. Eenmaal op locatie wacht je rustig het juiste licht af en zoek je het juiste standpunt. Met de nabewerking van de opnames in Lightroom ben ik een beetje aan het expedimenteren met de witbalans en het cameraprofiel, waardoor je verschillende resultaten krijgt. Maar goed, ik laat jullie hier een aantal opnames zien die gemaakt zijn bij mij in de buurt. De opnames zijn op verschillende dagen gemaakt. Ik ben zeer benieuwd wat jullie ervan vinden.

Ondertussen wacht ik nu al weer een half jaar op een 0,3ND Lee filter.... Ze kunnen daar bij Lee de vraag naar filters gewoon niet aan.

De Welp, Dinkel bij Losser
Zonsondergang bij het Duivelshof

5 opmerkingen:

 1. Hoi Roland,

  Je hebt alvast bewezen dat landschapsfotografie in Nederland zeer goed mogelijk is. Ik vind dat je mooie locaties hebt uitgekozen. Iets wat ik zelf ook erg moeilijk vindt. Kwestie van goed en lang kijken volgens mij.

  Ik vind de foto's erg mooi; prachtige luchten.
  Heb wel één opmerking; is de voorgrond niet ietwat onderbelicht; volgens mij verkrijg je met iets meer belichting toch wat meer detail; ik vind met name de bomen erg donker overkomen. Kwestie van experimenteren denk ik.

  Nogmaals, mooie opnames, petje af.

  Succes verder.

  Groeten,
  Robert

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Roland,

  Allereerst bedankt voor je reactie op mijn Lepelaars blog.

  Een workshop is natuurlijk altijd erg leerzaam. Als je je ergens nog niet echt in verdiept heb, dan bied dit natuurlijk een uitkomst. En kan je daarna lekker zelf aan de slag gaan, met alles wat je tijdens de workshop landschapsfotografie geleerd hebt. De sfeer heb je erg goed te pakken in deze zonsopgang opnames. Erg mooie kleuren en goed standpunt uitgekozen.

  Ik zou ook me ook weleens wat meer willen verdiepen in landschapsfotografie, maar dan moet ik eerst een goede groothoeklens kopen.

  Ben benieuwd naar je volgende landschap opnames.

  Gr,

  Remco

  BeantwoordenVerwijderen
 3. het zijn mooie beelden geworden met de filters erbij. Je hebt hier duidelijk wel kijk op. Ze zijn mooi ingedeeld. Wat ik alleen jammer vindt dat de foto's klein zijn geplaatst..??
  Ga even op internet zoeken welke filters dit zijn. Kan alleen de 110 grijsfilter..
  Van alles leer ik een beetje, doen we in een potje en even schudden en we hebben weer iets nieuws om te leren..dank je wel voor de uitleg van de filters..

  Groetjes Von

  BeantwoordenVerwijderen